снимка БулфотоФирмата, която трябва да изгражда инфрастурата за F-16, е била

...
снимка БулфотоФирмата, която трябва да изгражда инфрастурата за F-16, е била
Коментари Харесай

Военният министър: Избрали са фирма за пистата за F-16 без никакъв опит

снимка Булфото

Фирмата, която би трябвало да построява инфрастурата за F-16, е била определена без никакви критерии. Това разяснява военният министър от служебното държавно управление Георгие Панайотов.

" Състоянието по построяването на инфраструктурата за F-16: главното, което ми направи усещане на мен и моя екип – не е извършен интернационален конкурс с участници, които имат опит с построяването на такава инфраструктура. Изборът на строителите в Граф Игнатиево и Безмер е юридически без никакъв критерии. Не намерихме никакви документи, които да демонстрират на каква база са определени ", каза Панайотов, представен от Нова тв.

„ Намерихме докладни мемоари, които съдържат текст: „ Ние се срещнахме с еди-коя си компания и взехме решение да ви предложим да сключите контракт с нея "... Без аргументи и причини. Не можахме да разберем за какво стойностите на плановете са точно такива “, твърди министърът.

Той изясни, че 44 контракта са подписани без супервайзер за съгласуваност на плановете.

Според план-графика за изпълнение на договорите за „ Граф Игнатиево “ би трябвало да се правят строителни работи. Това обаче се случвало единствено по три от контрактите, а останалите били на абстрактен план, сподели още Панайотов.

По думите му " някой е решил, че разноските по " Граф Игнатиево " ще бъдат поети от НАТО, без да са провеждани преговори ". 

" Извършваме дейности по намирането на 53 млн. лева за създаване на авиобаза " Граф Игнатиево ". Кашата ще докара до закъснение на дейностите с 6 до 8 месеца ", съобщи още министърът.

Той съобщи още, че обезлесяването на декар в „ Граф Игнатиево “ е коствало 2500 лева, а в „ Чешнегирово “ - 220 лева

Панайотов заяви още, че военното ведомство разполага с над 1000 парцела с отпаднала нужда. Няма визия за стопанисването и ръководството им. Годишните разноски за тях били 23 млн. лева

Военният министър даде информация и за други нарушавания. Извършено било авансово разплащане за публични поръчки по всички контракти на Главна дирекция " Инфраструктура на защитата ". 

95% от публичните поръчки са предоставени без осъществяване на търг. Те са на обща стойност 160 млн. лева и единствено 680 000 лева са заделени за компании, определени с конкурс.

Заради откритите нередности  са приети нови правила за ръководство на цикъла за публичните поръчки. Въведено е наложително изискване, при непосредствено възлагане, да се прави авансово изследване на вероятни реализатори. Прогнозната стойност пък наложително да се дефинира длъжностно лице със съответните пълномощия.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР